Pentru achiziţia unui teren şi construirea unei locuinţe în regie proprie, de genul \"Casei Capital\", cei interesaţi au la dispoziţie două variante de finanţare prin credit bancar, din care una necesită un avans de peste 25%, iar cealaltă garantarea cu o ipotecă cu o valoare mai mare decât a finanţării. Prin Prima Casă se poate finanţa doar construirea cu un antreprenor general, pe un teren deja avut în proprietate.
În numărul trecut, Capital a reuşit să spulbere legenda conform căreia nu se poate construi o casă cu 300 euro/mp. "Casa Capital", care are trei dormitoare, trei băi, un living şi o bucătărie, presupune construirea ei în regie proprie, iar împreună cu terenul ajunge la un preţ de 60.000 euro, similar cu al unui apartament vechi cu două camere dintr-o zonă semicentrală a Capitalei.
Totuşi, construirea unei case în regie proprie este o adevărată aventură, care necesită nervi de oţel şi abilităţi antreprenoriale, aşa cum avertiza Capital. „În general, românul e comod şi apelează la firme de construcţie. Mai puţin de 1% dintre clienţi se înhamă la construcţia unei locuinţe în regie proprie“, spune Teodor Mincu, manager finanţări investiţii imobiliare din cadrul BCR.
În cazul în care vorbim de clientul tipic, cel care apelează la o firmă specializată pentru construcţia unei case, costul pe mp creşte cu circa 50%, până la 450 euro/mp, ceea ce duce preţul "Casei Capital" la 75.000 euro, fără teren. Plecând de la aceste detalii, vom trece în revistă posibilităţile de finanţare prin credit bancar.
Finanţarea construcţiei în regie proprie
În proiectul "Casei Capital", terenul cu toate autorizaţiile necesare au fost evaluate la circa 11.000 euro, iar construcţia casei, la circa 49.000 euro. Pentru finanţarea acestui proiect, clienţii pot apela la creditul Casa Mea de la BCR. Creditul poate fi format din