Profesiile libere au o încadrare specială în ceea ce priveşte folosirea casei de marcat. Mai întâi de toate, este important să fie stabilit că profesiile libere sunt acele activităţi exercitate de medici, avocaţi, notari, auditori financiari, consultanţi fiscali, experţi contabili, contabili autorizaţi, consultanţi de plasament în valori mobiliare, arhitecţi sau alte profesii reglementate prin legi speciale de organizare, conform fiscalitatea.ro.
În ceea ce priveşte modul de organizare al activităţii, fie că este vorba de persoană fizică independentă, cabinet individual, societate civilă profesională, societate comercială, este reglementat de fiecare act normativ propriu fiecărei profesii libere în parte.
Va fi însă făcută o distincţie clară între legislaţia aplicabilă persoanelor fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice, a întreprinderilor individuale şi familiale şi legislaţia specială de organizare proprie fiecărei profesii liberale. Activitatea se poate exercita în mod individual sau într-o formă de asociere, potrivit dispoziţiilor proprii de organizare şi desfăşurare a diferitelor profesii liberale.
Impozitarea se face la nivelul persoanei fizice, astfel încât în situaţia asocierilor fără personalitate juridică, se va avea în vedere venitul net distribuit.
Pesoanele fizice care obţin venituri din profesii libere au posibilitatea să determine venitul net din activităţi independente supus impozitului pe venit numai în sistem real pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, potrivit art. 48 din Codul fiscal, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal de încasări şi plăti, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.
Plăţile anticipate se stabilesc de organul fiscal competent pe fiecare sursă de venit, luându-se