SUA le mai rămân doar câteva zile pentru a evita falimentul statal. Republicanii şi democraţii sunt însă în continuare pe poziţii ireconciliabile privind ridicarea plafonului datoriei suverane şi fiecare parte vrea să-şi impună propriul plan de salvare. Nici preşedintele american, Barack Obama, nu mai reuşeşte să medieze conflictul.
În cazul în care Congresul nu votează pentru ridicarea plafonului datoriei suverane, SUA vor intra în incapacitate de plată, pentru prima dată în istoria lor. Milioane de persoane care îşi aşteaptă plăţile sociale nu vor mai primi cecurile de la Guvern şi probabil, pieţele financiare internaţionale vor intra într-o criză profundă.
"Una e să nu îţi achiţi datoriile pentru că nu poţi şi cu totul alta să nu plăteşti pentru că alegi să intri în faliment", afirmă fostul consilier-şef al preşedintelui pe probleme economice, Larry Summers. Disensiuni între democraţi şi republicani pe tema plafonului datoriei
Democraţii lucrează la propunerea de reducere a cheltuielilor cu aproape trei mii de miliarde de dolari, fără a se atinge de programele sociale. E drept că într-o evoluţie recentă, democraţii au renunţat la planul de creştere a impozitelor pentru cei cu venituri mari, un tabu pentru republicani. O creştere cu aceeaşi sumă a plafonului de datorii ar asigura lichiditatea Americii până la finele lui 2012.
Între timp, liderul majorităţii republicane din Senat, John Boehner, vrea un plan în două etape. În prima fază, ar fi o creştere a plafonului de datorii cu o mie de miliarde până la finele acestui an, apoi înfiinţarea unei comisii care să modifice Codul Fiscal şi să decidă tăieri de cheltuieli. Republicanii mai au şi o problemă de imagine, în sensul că au imaginea unui partid care nu ştie altceva decât să se opună. O soluţie viabilă nu a produs până acum.
Bursele europene, în scădere
@N_P