Proiectul minier de la Roşia Montană şi vestigiile arheologice nu pot coexista. Declaraţia este făcută la RFI de preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, Şerban Sturdza. El critică decizia Ministerului Culturii de a aproba descărcarea de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic din Roşia Montană.
Arhitectul Şerban Sturdza declară că proiectul de la Roşia Montană şi vestigiile arheologice nu pot coexista. "În cazul nostru, la Roşia Montană, operaţia de extragere şi şantierul se suprapun peste vestigiile arheologice. Asta înseamnă că cele două nu pot coexista în substanţă şi că acest fapt ar trebui să stea la baza discuţiilor. Or ceea ce se discută acum este o strategie pas cu pas: începând dintr-un colţ, care-i important, acest Masiv Cârnic, începi să distrugi substanţa însăşi a acestei zone", explică preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, Şerban Sturdza. RMGC "salvează" patrimoniul de la Roşia Montană
În replică, directorul general al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase, spune la RFI că firma nu face altceva decât să salveze patrimoniul local.
"Avem undeva la 15-20 de case în curs de renovare chiar acum în Roşia Montană. Avem câteva obiective de patrimoniu pentru care alocăm bani chiar acum, dar tot acest program de 70 de milioane de dolari investiţii în obiectivele de patrimoniu din Roşia Montană se vor desfăşura în următorii doi, trei, patru ani. Deci noi salvăm patrimoniul astăzi pentru Roşia Montană şi oferim un proiect pe termen imediat, prin care să reabilităm şi să punem în valoare aceste obiective de patrimoniu", susţine Dragoş Tănase.
Academicieni şi profesori din Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană şi-au exprimat acum câteva zile susţinerea pentru proiectul minier. Ei invocă cele 70 de milioane de dolari pe care RMGC este dispusă să le aloce pentru