Ploile frecvente şi arşiţa din această vară favorizează creşterea cantităţii de nitraţi în fructele şi legumele cultivate în Republica Moldova, avertizează specialiştii.
Descoperirea i-a alertat pe medici, care au înteţit controalele în pieţele din Capitală. În fiecare zi, aceştia testează în laborator produsele agricole, atât cele de import, cât şi autohtone.
„Cele mai toxice sunt legumele care apar primele pe piaţă, primăvara şi la începutul verii, pentru că, de multe ori, la creşterea lor sunt folosite în exces îngrăşăminte azotate", spune Olga Juncu, medic la Direcţia sanitar-veterinară a municipiului Chişinău. Potrivit ei, cantitatea de nitraţi creşte şi în perioadele cu ploi abundente urmate de zile toride.
Săptămâna trecută şi reporterii „Adevărul" au făcut piaţa, cumpărând la întâmplare diferite produse agicole. Am mers cu ele la Direcţia sanitar-veterinară pentu a verifica conţinutul de nitraţi. Am avut noroc. În urma analizelor s-a constatat că mostra de ardei conţinea 80 de miligrame de nitraţi per kilogram, norma maximă admisă fiind de 150 de miligrame.
Şi concentraţia din sfeclă, 950 mg/kg, s-a dovedit a fi în limitele admisibile - 1400 mg/kg, la fel ca şi cea din castraveţi, 85 mg/kg (pragul maxim - 150 mg) sau roşii - 40 mg/kg (80 mg/kg fiind norma maximă). Nici conţinutul de nitraţi din pepenii verzi, 30 mg per kg, nu depăşea cantitatea permisă - de până la 60 mg.
Click aici să vezi cum sunt testaţi pepenii din Chişinău!
Specialiştii de la laborator ne-au spus însă câ n-avem motive de bucurie, pentru că marele pericol al nitraţilor constă în faptul că se acumulează în organism pe parcursul vieţii. Studiile au descoperit o legătură între consumul de nitraţi şi cancerul gastric.
PRODUSE AUTOHTONE DE CALITATE DUBIOASĂ
De cele mai dese ori cumpărătorii caută produse agricole autohtone. Vânzătorii ştiu