Direcţia pentru Agricultură şi APIA au solicitat fiecăriei primării din judeţ prezentarea unei situaţii clare a fâneţurilor şi păşunilor din zonă pentru a se stabili o stituaţie clară a acestora, în condiţiile în care 39 de localităţi, din 58 din judeţul Braşov sunt defavorizate şi fermierii de aici primesc subvenţii pentru agricultură.
Totodată, APIA va demara controale drastice pentru a vedea dacă fermierii respectă condiţiile impuse pentru obţinerea subvenţiilor.
Controalele vor viza evitarea incendiilor sau răspândirea lor, efectuarea lucrărilor de întreţinere şi dacă există planuri tehnice de întreţinere a păşunilor, fiindcă fermierii sunt obligaţi să aibă. „Existenţa acestui plan va fi o condiţie obligatorie pentru acordarea subvenţiei. Cine nu are, poate risca să îi scadă valoarea subvenţiei sau se suspendă acordarea ei, fie definitiv fie pe o anumită perioadă de timp", a declarat subprefectul Braşovului, Carol Ambrus.
Directorul APIA Braşov, Ion Ciocan, a spus că au existat cazuri în judeţ de excludere a fermierilor de la orice formă de subvenţie. „Am avut câteva situaţii, nu ştiu exact numărul lor, dar valoarea subvenţiilor acordate era de peste 1 milion de euro. Motivele pentru care au fost excluşi au fost că au refuzat controlul pe teren, nu l-au curăţat sau l-au declarat în altă parte. Vom verifica toată zona Moieciu, Şinca, Poiana Mărului şi Şercaia şi 12.000 de kilometri pătraţi de păşuni şi fâneţe vor fi supuşi controlului", a declarat directorul APIA, Ion Ciocan. Subvenţia pe hectar este la ora actuală de 130 de euro, iar de anul viitor aceasta va creşte la 175 de euro.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!
Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos: