Ceauşescu a cunoscut intelectuali de stânga: scriitorul Gellu Naum, compozitorul Matei Socor. Dar şi pe Mihail Roller şi Scarlat Callimachi. În a doua jumătate a anului 1934, Ceauşescu a fost arestat de mai multe ori. De fiecare dată a fost pus în libertate.
În august 1934, după cum a scris în autobiografie, tânărul Ceauşescu a fost cooptat în Comitetul Central al tineretului antifascist. Ce a făcut în continuare, se poate afla din dosarul personal întocmit pe numele lui de Siguranţa statului, aflat la Arhivele Naţionale. Noua sarcină i-a adus dese confruntări cu poliţia. Arestat de mai multe ori, pentru intervale scurte de timp, nu a ajuns niciodată în faţa justiţiei.
Matematica revoluţiei
În după-amiaza de 26 august 1934, Ceauşescu a fost arestat a treia oară. Era cu Fred Demostene, un student la matematici, şi cu Iosif Schwarz, funcţionar. Cei trei se întâlniseră într-o casă din strada Echinoxului nr. 53. Locuinţa conspirativă se afla în zona Filaretului, lângă Sanatoriul TBC. La Fred Demostene, agenţii de stradă au găsit o scrisoare de patru file. În ea se vorbea despre situaţia muncitorilor din fabricile bucureştene. Asupra lui Ceauşescu nu s-a găsit nimic compromiţător. Dar poliţia îl căuta. La începutul lui august 1934 îi dăduse muncitorului Ion Durbacă nişte manifeste. Acesta trebuia să le împartă la Fabrica Industria Bumbacului, situată în Şoseaua Iancului nr. 90. Durbacă fusese prins de poliţie, iar la cercetări a spus de unde are materialul de propagandă.
La ora 20.30, Ceauşescu a ajuns în arestul poliţiei. Nu înainte ca ofiţerul de serviciu să-i fi confiscat şapte lei, cravata, cureaua, gulerul şi portofelul. După două zile de anchetă, poliţia i-a trimis pe cei trei la Consiliul de Război. Pentru continuarea cercetărilor şi eventuala trimitere în faţa judecătorului. În cazul lui Ceauşescu, ofiţerul de Siguranţă reco