Electrica, singura companie de furnizare şi distribuţie a energiei electrice aflată în portofoliul statului român, care va deveni la anul şi producător de energie, a fost obligată de două ori să-şi refacă graficul de investiţii pentru un parc eolian după ce procesul de avizare a durat mai mult decât trebuia.
"De două ori am refăcut graficul pentru că dacă vă vine să credeţi am avut nevoie de autorizaţii de la SRI (Serviciul Român de Informaţii - n.red.) până la Ordinul Arhitecţilor. Şi toate aceste avize costă. Cel de la SRI de exemplu a costat 300 de lei şi sincer să fiu nu ştiu de ce a trebuit să-l luăm", a spus Vladimir Barbu, şeful serviciului de promovare pentru surse regenerabile de energie din cadrul Electrica. Firma are în dezvoltare două parcuri eoliene, unu cu o capacitate de 48 MW în comuna Chirnogeni dinConstanţaşi unu de 45 MW în comuna Frumuşiţa dinGalaţi. Valoarea totală a investiţiei se va ridica la aproximativ 190 de milioane de euro, parcul de laGalaţiurmând să fie finalizat în prima jumătate a anului viitor, iar cel dinConstanţafiind programat pentru finalul lui 2012. "Primul proiect, cel dinGalaţi, va fi finanţat din fonduri proprii, din banii pe care-i mai avem din privatizări, iar pentru cel de-al doilea vom lua credite până la sfârşitul anului", a mai precizat reprezentantul Electrica.
Cel mai mult pe turbine Partea de avizare, deşi consumă foarte mult timp pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene, este dintre cel mai puţin costisitoare, ea reprezentând sub 1% din costurile totale ale unui proiect, conform datelor furnizate de Electrica.Astfel, circa 70% din toţi banii pentru un parc eolian se duc spre achiziţia de turbine. Cum în România nu se află acum nicio fabrică pentru acest gen de echipamente, banii se duc în conturile unor companii precum Siemens, General Electric sau Vestas, care doar importă "morile de vânt". Urmă