În fiecare an, zeci de miliarde de lei vechi de la bugetul de stat sunt “drenate” prin intermediul societăţii Romplumb. Caracatiţa se întinde până la nivel ministerial, motiv pentru care societatea poluatoare a funcţionat chiar şi în perioadele în care nu avea autorizaţie de mediu, indiferent de culoarea politică a guvernării.
În afară de tradiţie, afacerea de la Romplumb Baia Mare nu prea are argumente de existenţă într-o economie sănătoasă de piaţă. Nu mai e o unitate strategică, din moment ce a ajuns un jucător nesemnificativ pe piaţa europeană a plumbului (cu o cotă de 0,02%). Nu mai prelucrează minereurile autohtone de plumb, după ce mineritul şi-a dat obştescul sfârşit. În ultimii ani a înregistrat pierderi mari sau profituri minuscule, dar i-a poluat constant pe cei peste 140.000 de băimăreni. Nu se justifică nici sumele enorme investite – sau care urmează a fi investite – în diminuarea poluării: 45.558.870 lei (1994-2010) şi 43.000.000 lei (2010-2013), din moment ce nici acum Romplumb nu se încadrează în normele de mediu. Chiar şi miza socială a celor 650 de locuri de muncă nu e una credibilă, într-o perioadă în care din sectorul bugetar sunt disponibilizaţi sute de mii de angajaţi.
Pentru statul român şi pentru Baia Mare, afacerea e una păguboasă. Pentru “băieţii deştepţi” din Bucureşti sau din Baia Mare, afacerea e una de milioane (de euro).
Adevărata “afacere” din jurul societăţii Romplumb îşi are originea în Ordonanţa de Urgenţă nr. 173/05.11.1999. Aceasta prevede pentru agenţii economici cu capital majoritar de stat suportarea de la bugetul de stat a cheltuielilor de ecologizare, generate de procesul de reciclare a deşeurilor şi subproduselor plumboase. La nivelul anului 1999, alocaţia unitară era de 125 lei/tonă de subprodus rezultat. Însă alocarea nu se făcea cu ochii închişi. Ordonanţa preciza că “deconturile jus