America este pe rosu. Cea mai puternica economie din lume este indatorata intr-o asemenea masura incat, doar in cateva zile, ar putea deveni insolvabila. Consecintele ar fi catastrofale pentru intreaga lume.
Un lucru este clar: in cazul in care guvernul SUA isi va dovedi insolvabilitatea, urmarile vor fi fatale, nu doar pentru Statele Unite, dar si pentru intreaga lume.
Ministerul american al Finantelor a estimat ca, daca presedintele Obama si Opozitia nu se inteleg pana pe 2 august asupra limitei superioare a datoriei publice, programele guvernamentale socio-economice vor ramane fara bani. Problema este ca, in cadrul negocierilor de la Casa Alba, nu se discuta doar despre limita superioara a datoriei publice americane, ci si despre viitorul buget, noteaza Deutsche Welle.
Jocul cu focul
Odata cu ridicarea limitei superioare a datoriei, Obama vrea sa faca economii marind impozitele pentru persoanele cu venituri mari. Republicanii sunt, in principiu, impotriva oricarei mariri de taxe si insista pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Ambele parti se acuza reciproc ca utilizeaza dezbaterea in scopuri politice, asa ca un compromis nu este previzibil.
Aripa conservatoare a republicanilor si reprezentantii Tea Party sunt impotriva ridicarii plafonului datoriei publice. Potrivit economistului Bruce Stokes, de la German Marshall Founds, "politicienii SUA sunt oameni care nu au nicio problema sa sara de pe o stanca direct in prapastie, fiind convinsi ca nu vor cadea atat de profund si vor ateriza sanatosi si curati".
In realitate, consecintele unui posibil faliment al SUA ar fi dezastruos: "va urma o criza economica mult mai rea decat cea din 2008", avertizeaza Jacob Karkgord de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala.
Apoi, agentiile de rating vor reduce evaluarea SUA, care acum