“Stai femeie la coada, ce, adica eu sunt prost?”, zice barbatul_in_camasa_plina_de_transpiratie. “Dar eu am venit pentru 112”, zice Femeia Admonestata. “Osutadoishpe, osutadoishpe, tot pentru osutadoishpe suntem si noi aici. Ca doar nu stam la coada la plazme”, zice barbatul. Alti 10 sunt gata sa sara la bataie. “La coada, la coada”, urla ei aprinsi de caldura insuportabila din sediul Administratiei. 112 nu e apelul e urgenta. E Declaratia 112. Sunt proprietari de mici businessuri care se inghesuie la cozi ca sa fie la zi cu taxele, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion
“Ceilalti” sunt 27.000 de oameni. Stau la birouri, in fata unor calculatoare donate de stramosii omului. In jurul lor, munti si dealuri de hartie. Sunt functionarii 2.0 ai ANAF. Exista e-mail, dar hartia e sfanta. Ai nevoie de o hartie de la Administratia financiara? Tehnic, e simplu. In practica, e complicat ca 666. Intri in cladire, te uiti mirat la cele circa 200 de contribuabili impartiti frateste la cele 4 cozi care isi fac vant cu hartiile (altfel nu rezisti) si te asezi la rand.
Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut in 2010 cu 34%, la 1,5 mld. euro, iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, urmat de CFR SA, ale cărui datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010. În termeni nominali, datoriile au urcat cu 1,75 mld. lei, în special pe fondul creşterii restanţelor Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Valoarea totală a datoriilor reprezintă restanţele cumulate ale societăţilor la cele patru componente principale ale bugetului general consolidat. Datoriile Companiei Naţionale a Huilei către bugetele statului au urcat cu 10% şi au ajuns la 4,13 miliarde de lei. Pe ei cine-i deranjeaza?
Te pui la coada si in mai putin de o ora ajungi in birou. Sunt circa 5 mese. Unul iti verifica CUI-ul, altul te in