La prima vedere, te izbeşte contrastul dintre vilele impozante şi buruienile mari şi dese din vecinătatea lor, care năpădesc toate terenurile libere şi şantierele părăsite. Pe sub ele, aleargă fazanii şi îşi fac loc şerpii. Drumurile, o parte asfaltate, o parte prăfuite, te fac să te gândeşti că eşti încă „la ţară", cu toate că la capătul lor spre mare se află plaje cu nisip fin şi facilităţi de lux.
Mamaia Nord s-a dezvoltat mai mult decât credeam în 2004, când s-a dat startul şi când am făcut primul reportaj în această zonă. Este însă mult prea puţin, faţă de pretenţiile celor care au cumpărat şi au construit vile acolo.
Trebuia să fii agent imobiliar, care vede şi vinde întotdeauna doar partea plină a paharului ca să crezi că un câmp imens, situat între staţiunea Mamaia şi Năvodari se va transforma într-un resort exclusivist, doar în câţiva ani. Ca mai toate în România, promisiunile s-au îndeplinit doar pe jumătate.
Am fi însă cârcotaşi dacă am contesta faptul că aici, pe fostul câmp, au răsărit unele din cele mai frumoase vile şi complexuri de apartamente construite în România. Colorate, cu un design mult mai reuşit decât cel al multor ansambluri noi construite în Capitală, cu locuri de joacă pentru copii, cu terase generoase.
Multe dintre ele au postate anunţuri „de vânzare" sau „de închiriat". Mai cumpără cineva? „În anii trecuţi, aveam săptămânal cam zece clienţi veniţi din anunţuri de pe Internet. În această vară, dacă sunt doi pe săptămână, din care unul are deja o proprietate şi vrea să facă un schimb", declară Paul Dogaru, manager al companiei imobiliare Coriax 97.
Ansambluri cu sute de apartamente, au fost transformate în hoteluri de lux, de patru şi de cinci stele, care au însă „grădini" interioare împopoţonate cu flori artificiale (foto 5, 6) şi parcări pietruite şi prăfuite (foto 8). Pline însă de maşini, în ciuda faptului