Gazele din Iran vor ajunge mult mai uşor în Europa, cu ajutorul „Gazoductului Islamic“. Miniştrii Petrolului din Iran, Irak şi Siria au semnat ieri un acord pentru construirea unei conducte de gaze care va transporta resursele din Orientul Mijlociu.
Iranul ocupă locul doi la nivel mondial în rândul ţărilor bogate în gaze naturale, fiind depăşit numai de Rusia. Problemele sociale şi conflictele cu SUA au împiedicat însă dezvoltarea acestui sector. Acum, exporturile de gaze naturale iraniene şi-ar putea atinge potenţialul maxim. Ieri, miniştrii Petrolului din Iran, Irak şi Siria au semnat un acord pentru construirea unui gazoduct care va transporta gaze din Iran în Europa, traversând Irakul, Siria şi Marea Mediterană.
Numită „Gazoductul Islamic" în presa internaţională, înţelegerea este una dintre cele mai importante pentru statul din Orientul Mijlociu. Cei care au semnat înţelegerea sunt Mohammad Aliabadi, ministrul iranian al Petrolului, şi omologii săi, Abdul Kareem Luaibi (Irak) şi Sufian Alao (Siria). Conducta va avea o lungime de 5.600 de kilometri, iar pentru construirea ei vor fi necesare investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari, potrivit agenţiei de ştiri Xianhua. Gazoductul va avea o capacitate maximă de 110 milioane de metri cubi pe zi.
Până în 2020, Irakul va avea nevoie de 10-15 milioane de metri cubi de gaze naturale iraniene, Siria - 15 -20 de milioane, iar Libanul - şapte milioane, potrivit postului naţional de televiziune iranian, Press TV.
„Producţia de gaze naturale a Iranului se va dubla în următorii doi-trei ani datorită extinderii câmpurilor de gaze, ceea ce va face posibil ca exporturile să ajungă la 250 de milioane de metri cubi pe zi", a declarat Oji duminică. Şi nu este singura veste proastă primită ieri de ruşi. Pentru prima dată, o companie europeană a reuşit să forţeze gigantur rus Gazprom să o