A fi sau a nu fi? Pentru bosonul lui Higgs, insesizabila particula pe care fizicienii incearca sa o decteze de cateva decenii, aceasta intrebare, aflata in centrul teoriei materiei, va fi transata pana la sfarsitul anului 2012, a declarat luni seful CERN, Rolf Heuer, citat de AFP.
La LHC, puternicul accelerator de particule al CERN, amplasat in apropiere de Geneva, fizicienii incearca sa descopere, prin intermediul coliziunilor, semne care sa anunte existenta bosonului, veriga lipsa care ar permite validarea "Modelului standard", teoria structurii fundamentale a materiei elaborata in urma cu aproape 40 de ani.
"Stim totul despre bosonul lui Higgs, in afara de faptul daca exista", a spus Heuer, care a prezentat luni, intr-o conferinta de presa, cele mai recente rezultate ale LHC, lansat, ca si Fermilab din Chicago, intr-o cursa pentru detectarea faimosului boson.
"In timpul a doua experiente, au existat fluctuatii intrigante", posibile semne ale unei viitoare descoperiri, a rezumat Heuer, care a evocat o "perioada excitanta" pentru fizicienii reuniti intr-un congres la Grenoble. Dar "trebuie sa fim foarte prudenti", a subliniat el.
Numarul coliziunilor s-a multiplicat de 20 de ori fata de anut trecut, a adaugat directorul general al CERN, care a mentionat ca LHC se afla inca la inceput.
"Intrebarea shakespeariana"
Acest accelerator de fascicule de protoni care circula in sens opus intr-un inel de 27 de km a fost repornit in 2009, dupa o problema tehnica ce a aparut imediat dupa inaugurarea sa, in toamna lui 2008.
Pana la finele lui 2012, numarul coliziunilor se va multiplica de inca zece ori, oferind o putere suficienta din punct de vedere statistic pentru o descoperire.
"Pentru boson, intrebarea shakespeariana, a fi sau a nu fi, ar putea fi transata pana la finele anului viitor, a spus seful