Social-liberalii au „informaţii“ potrivit cărora România ar intra în banii pe care FMI ni-i păstrează pentru zile negre, în acordul de tip preventiv. Economiştii îi contrazic. Copreşedintele USL Victor Ponta a încercat să şocheze ieri opinia publică, spunând că România va trage şi banii FMI rezervaţi unor situaţii critice în economie.
Politicienii nu mai ştiu cum să iasă în evidenţă şi ajung să lanseze declaraţii ce ar putea şoca. Ieri, Victor Ponta, copreşedinte al Uniunii Social-Liberale (USL), nu s-a sfiit să declare că vom intra chiar şi în acei bani pe care FMI, Banca Mondială şi UE îi pune la dispoziţia României pentru a face faţă eventualelor derapaje ale economiei. „Guvernul Boc a folosit şi 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI".
Întrebat de unde are această informaţie, Ponta a răspuns: „Este o certitudine, Guvernul Boc trebuie să tragă imediat prima tranşă din acest acord. Aşa se discută, pe baza folosirii acestor fonduri se construieşte reducerea deficitului la 4,4% anul acesta şi la 3% anul viitor". Scenariul este puţin plauzibil, în condiţiile în care indicatorii privind creşterea economică şi deficitul bugetar arată bine din punctul de vedere al cerinţelor acordului cu FMI.
O asemenea ipoteză pesimistă - detaliată în cel de-al şaptelea raport de evaluare al acordului stand-by - a fost luată în considerare chiar de analiştii Fondului, în primăvara acestui an. Ei au arătat că România ar avea nevoie să tragă cele cinci miliarde de euro din noul acord „numai dacă economia ar scădea cu 0,5% în 2011". În scenariul de risc al finanţatorilor, economia ar avansa în 2012 doar cu 3,5%, în contextul în care deficitul de cont curent se va adânci la 6% din PIB în 2011 şi, respectiv, 5,9% din PIB anul viitor. Totodată, rezervele internaţionale ar avansa mult mai lent, la 37,9 miliarde de euro în acest an şi la 39,1 miliarde de euro în 2012