Plecam de la premisa ca Guvernul Boc chiar a vrut sa vinda pachetul Petrom. (Daca au mimat doar, pentru a scapa de gura FMI, atunci actorii principali ar trebui judecati pentru inalta tradare). Esecul vinzarii actiunilor Petrom a functionat ca turnesolul turnat peste un guvern populat de incompetenti. De la semi-analfabetul economic Emil Boc pina la necunoscutul Florin Vladan, care a negociat in numele Romaniei - desi nici Google n-a auzit de el. Si sa nu uitam de catastrofa numita Ion Ariton, unul dintre cei mai slabi ministri ai ultimilor 20 de ani, Dumnezeu-stie prin ce coterii de partid ajuns stapin peste cel mai complicat minister. Dar sa luam pe rind cauzele esecului.
1. Selectarea intermediarului vinzarii pachetului de actiuni OMV Petrom detinut de Ministerul Economiei
La licitatie au participat sase consortii. Fiecare era condus de un nume mare: Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan, Morgan Stanley sau UBS, cu experienta uriasa in astfel de operatiuni si cu conexiuni evidente in pietele relevante, plus un consortiu condus de Renaissance Capital, o banca rusa de investitii controlata de miliardarul Mihail Prohorov, seful unui nou partid nascut cu obladuirea lui Vladimir Putin.
Caietul de sarcini al licitatiei puncta generos oferta financiara (comisionul cerut). A fost calciiul lui Ahile, pentru ca outsiderul Renaissance Capital (plus "locotenentii" EFG Eurobank Securities - BT Securities - Romcapital) a oferit un pret de dumping, surclasind celelalte oferte. Castigarea licitatiei a reprezentat un mare semn de intrebare pentru intreaga piata si a provocat frisoane in rindul cunoscatorilor din piata energetica: o banca rusa de investitii primea acces la toate datele celei mai puternice companii romanesti din domeniu.
"A fost ingrozitoare vestea pentru noi. A fost o lovitura. Cum sa-ti lasi tu, ca stat, toate secretele pe mina ru