Decizia Madridului de a reintroduce permisele de muncă doar pentru români ar putea genera un precedent pentru mai multe ţări din Vest care au probleme serioase cu datoriile, cu economia şi cu şomajul. Adevarul.es a aflat, din surse din cadrul Ministerului Muncii şi Imigraţiei din Spania, cum va încerca măsura „să-i protejeze“ pe românii aflaţi deja în Spania.
Decizia Spaniei de a introduce permisele de muncă pentru români îi va afecta pe mulţi dintre conaţionalii noştri care se află acolo şi familiile lor din ţară, care bazau pe veniturile trimise din străinătate. Cei care muncesc sau au muncit cândva, legal, în Spania nu vor avea nevoie de permis de muncă la angajare. Acest lucru nu este întotdeauna uşor de demonstrat. Adevarul.es a aflat, din surse din cadrul Ministerului Muncii şi Imigraţiei din Spania, cum va încerca măsura „să-i protejeze" pe românii aflaţi deja în această ţară.
Felul în care va fi abordată măsura faţă de românii aflaţi deja în Spania este încă necunoscut. Actul de înregistrare la Primăria de pe raza localităţii unde românul îşi are reşedinţa nu poate demonstra faptul că cetăţeanul român s-a aflat în tot acest timp în Spania (din momentul înregistrării până în prezent) şi şi-a căutat un loc de muncă. Singura dovadă pe care o poate face un român pentru a fi scutit de permisul de muncă este că a mai lucrat legal pe teritoriul Spaniei, fiind, la un moment dat, plătitor de impozite în sistemul de asigurări sociale spaniol.
Calvarul permisului de muncă
Necesitatea permisului de muncă îi dezavantajează pe români în majoritatea ţărilor europene care menţin restricţii pentru ei. În faţa europenilor din celelalte 25 de state membre UE, românii şi bulgarii pot pierde oricând jobul pentru care aplică. Angajatorul care îl vrea pe român trebuie să aplice pentru obţinerea permisului de muncă pentru el. Tot angajatorul t