Peste 150 de exponate din colectia de port si podoabe săsesti vor fi expuse in perioada: 26 iulie - 18 septembrie la „Casa Hermes”, Muzeul de etnografie Universala "Franz Binder", din Sibiu. Cele mai reprezentative accesorii ale costumului orăsenesc, intre care se afla podoabele din argint si alamă cu pietre semipretioase, cutiuta de bijuterii din piele datată 1687, panglicile pentru găteala capului din mătase decorate cu flori si pantofii din piele fină, sunt piese care dau o notă de elegantă si rafinament. Expozitia va fi vernisata marti, 26 iulie 2011.
Potrivit comunicatului de presa, expozitia este completată cu 20 de imagini sugestive din arhiva Muzeului ASTRA, texte bilingve, precum si cu reconstituirea împodobirii unei tinere săsoaice la sfârsitul secolului al XIX-lea după acuarela lui Robert Wellmann, Gătirea unei tinere săsoaice, din Galeriile de Artă Românească Contemporană ale Muzeului National Brukenthal.
Dintre piesele selectate din patrimoniului detinut de Muzeul „Emil Sigerus” amintim piese de port popular, cu precădere podoabe (paftale, cordoane, ace de vălitură, panglici, brose, nasturi), din zona Sibiului, Tara Bârsei si Bistrita.
Podoabele pot fi clasificate în functie de modul de purtare - pe cap (ace de vălitură, borten cu panglici), la gât (mărgele, brose, pe piept - pafta), la brâu (cordonul metalic), pentru mâini (inele, buchetiere pentru flori), de vârstă (bortenul: cilindru din catifea neagră, purtat pe cap de fetele confirmate, cu panglici colorate ce atârnau pe spate, vălitura: pentru femeile căsătorite, căita neagră de catifea brodată cu motive florale purtată de femeile mai în vârstă), de statut social (cordonul si paftaua era purtat de fetele si femeile înstărite) sau în functie de sărbători si de anumite ceremonii (cununa de mireasă).
Preluând si adaptând elemente din vestimentatia occiden