Producătorul auto american General Motors a anulat în urmă cu doi ani vânzarea diviziilor sale Opel şi Vauxhall deoarece potenţialii cumpărători au solicitat dreptul de a vinde fabricile sale unei companii auto deţinute de statul rus, a anunţat luni publicaţia britanică 'The Times', transmite Reuters.
Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, alături de firma canadiană Magna, a depus o ofertă pentru achiziţionarea producătorului auto german Opel, de la General Motors, dar compania americană a decis să păstreze grupul Opel şi să-l restructureze.
Ziarul citează telegrame diplomatice obţinute de Wikileaks în care se arată în oferta consorţiului ruso-canadian pentru operaţiunile din Europa ale GM au fost adăugate 31 de amendamente, după ce acordul a fost semnat.
În mai 2005, Sberbank şi Magna au semnat un memorandum de înţelegere cu executivul german pentru a achiziţiona 55% din Opel.
'The Times' susţine că, în timp ce Berlinul credea că tranzacţia a fost finalizată, consorţiul a adăugat cereri 'inacceptabile'
'Era suficient de rău că anumite consideraţii politice au fost incluse în ceea ce era presupus să fie o tranzacţie corectă. Mai rău, Cancelaria părea să nu înţeleagă cu ce a fost de acord în memorandumul de înţelegere semnat cu Magna şi GM', ar fi declarat un oficial al Ambasadei SUA de la Berlin.
'The Times' citează surse din interiorul GM care au declarat că una din marile temeri în acea perioadă era că producătorii auto ruşi vor obţine acces la tehnologia şi patentele Opel.
Aceste temeri, împreună cu procesul de restructurare al GM şi redresarea pieţei auto la nivel mondial au determinat compania americană să renunţe, în noiembrie 2009, la vânzarea diviziei din Europa, se arată în publicaţia britanică.
Reprezentanţii GM, Magna şi Sberbank nu au comentat i