Florin Jianu susţine că, aşa cum ne dorim să fim medici sau profesori, am putea să privim antreprenoriatul ca pe o opţiune reală în carieră. În acest sens, trebuie să învăţăm în mod continuu, să avem capacitatea de a aborda problemele într-un mod global şi de a cunoaşte foarte multe lucruri despre domeniul în care activăm.
Mai mult, Florin Jianu spune că antreprenoriatul nu este pentru toată lumea, deoarece unii oameni preferă să stea într-un anumit loc şi să ştie că au un salariu fix la sfârşitul lunii. Acest lucru nu este valabil pentru un întreprinzător, pentru că există posibilitatea să nu ştie dacă îşi ia sau nu salariul şi este nevoit să vină primul şi să plece ultimul de la firmă.
Aproape 50% din români se gândesc să înceapă o afacere, arăta în luna mai un studiu. Unde se situează România pe plan european?
La nivel european, există barometre care arată că în medie 45% din tinerii europeni se gândesc să-şi iniţieze propria afacere. Astfel, putem spune că România se încadrează în această medie. Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii, media ajunge la 65%. Dar aceste date relevă doar intenţia tinerilor, pentru că realitatea arată că la mia de locuitori, România este cam pe ultimul loc în Europa. În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), avem 22 de companii înregistrate la o mie de locuitori, în timp ce media europeană este de 56 de firme.
Media noastră este mai mică, pentru că, în general, tinerii nu gândesc antreprenoriatul ca pe o opţiune în carieră, ci se gândesc mai degrabă să-şi găsească un loc de muncă. Mai mult, la un moment dat, salariul mediu în domeniul public era mai mare decât cel din mediul privat, încât era mai atractiv pentru tineri. Totuşi, în ultimul timp, asistăm la o normalizare a lucrurilor, în sensul că nu prea se mai angajează în mediul guvernamental. În plus, cel puţin la nivel european, numărul de