Florian Lungu a fost prezentatorul celor mai multor ediţii la Festivalul de Jazz de la Gărâna. “Moşu” ne-a acordat un interviu în care vorbeşte despre fenomenul din Munţii Banatului, despre trecutul, prezentul şi viitorul jazz-ului în România.
Florian Lungu este omul cu care se poate lăuda cu peste 7.000 de emisiuni de radio şi televiziune, sute de articole de specialitate dedicate jazz-ului. A participat ca prezentator la cele mai importante festivaluri şi concursuri pe teme de jazz din România. Are numeoase cursuri universitare de jazz şi a predat cinci ani şi la Facultatea de Jazz de la Timişoara. Festivalul de Jazz de la Gărâna a crescut sub ochii lui Florian Lungu.
Cum vedeți creșterea și maturizarea fenomenului Gărâna?
Am fost aproape de la începuturile festivalului. Nu chiar de la prima ediţie. Oricum, totul a început în curtea hanului La Răscruce, la iniţiativa lui Gigi Tăuş, bijutierul de la Timişoara. La început veneau doar muzicienii din diasporă cu cei de prin zonă, care aveau case de vacanţă la Brebu şi Gărâna. Atunci se cânta într-un foişor, apoi, când a început să crească, s-a construit o şcenă. Când lumea a început să urmărească concertele şi de după gard, festivalul a fost mutat în Poiana Lupului. Acum vin cele mai sonore nume pe plan mondial şi mii de oameni.
Galerie foto din Poiana Lupului
Se poate spune că avem de-a face cu cel mare festival de gen din Sud-Estul Europei?
A devenit un evenimet de prestigiu pentru cultura românească, o modalitatea de face cunoscute frumuseţile naturale, pentru că se desfăşuară într-un loc fără egal. Este natură, aer liber, munte. E adevarărat, a devenit cel mai mare festival de acest gen din Sud-Est-ul Europei. Acest festival e unic în felul ei. Aici există o comuniune perfectă între cultura muzicală şi turism.
Credeaţi că există aşa