Foto: Thinkstock Aştepţi ca pruncul să-ţi zâmbească pentru prima dată? Puţină răbdare. De-abia din a cincea săptămână bebeluşul îţi poate dărui primul zâmbet. Dincolo de încântarea şi dragostea pe care le vei resimţi, trebuie să ştii că acesta este o formă de exprimare a bebeluşului.
Descoperă chipul mamei
La trei-patru săptămâni, pruncul descoperă chipul mamei şi începe să fie fascinat de vocea ei. Micuţul îşi priveşte fix mama, deschide şi închide gura şi pare interesat de ceea ce îi spune. Tocmai de aceea este bine ca mama să îi vorbească bebeluşului privindu-l în ochi de aproape. Într-unul din aceste momente de comunicare este posibil să apară şi primul zâmbet al pruncului. Este primul zâmbet conştient, exprimat ca o formă de comunicare şi trebuie diferenţiat de zâmbetul-reflex sau "zâmbetul îngerilor", care apare din prima zi de viaţă în timpul somnului din cauza unor impulsuri nervoase.
După vârsta de şase săptămâni, bebeluşul râde frecvent când mama se ocupă de el, îl schimbă, îi face baie, îl hrăneşte. Pe măsură ce creşte, zâmbetul evoluează, devine "mai complex" pentru că este însoţit de chicoteli, chiote, gângureli. Puiul de om vorbeşte pe limba lui şi schimbă priviri complice cu mama când este alintat, legănat, mângâiat.
Formă de exprimare
Zâmbetul reprezintă unul dintre primele moduri prin care bebeluşul interacţionează cu mama, prin care încearcă să exprime ceea ce simte: bucurie, confort, iubire. Zâmbetul poate fi declanşat de auzul vocii, de o simplă atingere sau chiar de percepţia respiraţiei mamei. Cea mai bună dovadă în acest sens este faptul că un bebeluş cu deficienţe de vedere începe să zâmbească la aceeaşi vârstă cu a unui copil care vede normal.
Zâmbetul bebeluşului este şi un răspuns la sentimentele pe care mama le transmite. Ea primeşte ceea ce oferă. Acest lucru nu rămâne fără imp