Incompetenţa profesorilor a lăsat zeci de posturi neocupate în întreg judeţul. Simultan, mulţi dascăli de limba română au rămas pe dinafară pentru că la disciplina lor a existat un singur post titularizabil.
Alina Raţ a promovat examenul de titularizare cu nota 7.75.
Tânăra este profesoară de limba şi literatura română şi, deşi are notă de titular, nu a prins niciun post. La disciplina sa a existat doar o singură catedră titularizabilă în tot judeţul. „Este vorba de Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Ohaba. Nu am avut cum să prind postul de acolo, singurul din tot judeţul, pentru că înaintea mea au fost candidaţi care au obţinut note mai mari. Cel mai probabil voi preda ca suplinitor, însă la limba şi literatura franceză, cea de-a doua specializare pe care o am”, a declarat Alina Raţ.
Anul trecut, hunedoreanca s-a aflat într-o situaţie similară. A luat la examenul de limba şi literatura română nota 8.55, însă nu a reuşit să ocupe niciun post titularizabil pentru că au existat numai patru la nivel de judeţ. A predat ca suplinitoare la şcoala din localitatea Hărău, însă doar timp de trei luni, interval după care dascălul titular din zona respectivă a revenit pe post. Astfel, a fost nevoită să se mute la Baia de Criş, unde a predat franceza.
„Am ales să dau examen şi anul acesta pentru că nu am altă variantă. E foarte greu să îmi găsesc un alt job, nu sunt locuri de muncă”, a adăugat Alina. Asemeni ei, alţi 17 dascăli de istorie au note de titulari, însă, cel mai probabil, vor preda ca suplinitori. La această materie şcolară nu există niciun post titularizabil.
Reversul medaliei
Pe singurul post titularizabil de limba şi literatura română de anul acesta s-au bătut peste 50 de dascăli, aproape 20 dintre ei obţinând note de trecere la examen. Doar cel cu nota cea mai mare va ocupa postul în cauză, restul fiind nevoiţi