A rămas în urmă marele cutremur din Japonia, s-a pensionat şi Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului, cel care ne mai aducea pe micile ecrane veşti din zona Vrancea, aşa că nu ne mai gândim la seismul care va lovi România.
După ani de discuţii ce au urmat operaţiunii „bulina roşie“, clădirile consolidate în ţară şi în Oltenia se numără pe degete. Construim de zor pasaje, reabilităm linii ferate, să economisim câteva minute, dar locuim încă, mulţi dintre noi, în blocuri vechi, ridicate pe vremea lui Ceauşescu. Autorităţile au mai făcut, la răstimpuri, în vreo şcoală, câte un exerciţiu de protecţie în caz de seism şi ne-au ameninţat cu amenzi, dacă nu ne asigurăm „obligatoriu“ locuinţa.
Termenele au expirat însă, unul după altul, mulţi s-au bucurat să ţină în buzunar cei 20 de euro, iar edilii n-au dat nicio amendă, considerândcă o campanie de informare este mai mult decât suficientă. Semn de înţelepciune? Parcă-i văd pe toţi şefi i afl aţi acum „în adormire“ în diferite funcţii, şi pe cei din opoziţie, cum se vor trezi şi vor căuta cu vehemenţă vinovaţii, la vreme de bilanţ. Zilele trecute, am descoperit pe site-ul ambasadei Marii Britanii la Bucureşti o rubrică intitulată „Cum să vă protejaţi în caz de cutremur“, englezii găsind utile aceste informaţii, într-o ţară afl ată în zonă de risc seismic, dar ale cărei instituţii, ziare şi posturi TV nu pierd timpul şi nu-şi încarcă site-urile cu astfel de „bazaconii“.
Tot aşa cum scutul antirachetă de la Deveselu, judeţul Olt, nu ne va apăra şi de radiaţiile de la Kozlodui, unde, lângă centrala nucleară se va contrui, fără vreo reacţie notabilă a Guvernului sau preşedintelui României, un depozit pentru 350.000 de tone de deşeuri radioactive. În vreme ce ţări europene afl ate în zone fărărisc seismic renunţă la energia nucleară (Italia, Elveţia - care va închide cele cinci reactoa