Cele mai multe scutiri eliberate angajaţilor în primele şase luni ale anului au fost acordate pentru boli obişnuite, precum cazurile de răceală sau pneumonie dar şi pentru sarcină sau lăuzie.
„Incapacitate temporară de muncă“ a fost ştampila pusă de medicii olteni în primul semestru din 2011, pe 13.006 scutiri medicale eliberate unor angajaţi. Din statisticile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt reiese că numărul concediilor de boală eliberate scade la an la an. Astfel, în 2009, Oltul era fruntaş la eliberarea acestor acte medicale, ocupând locul III la nivel de ţară cu peste 50.000 de concedii raportate la aproximativ 70.000 de salariaţi. Anul trecut, atunci când poliţia concediilor medicale a început controalele, numărul oltenilor care „s-au îmbolnăvit“ s-a înjumătăţit, înregistrându-se 25.000 de concedii medicale. Tendinţa descendentă a continuat şi în 2011. „În anul 2011, lunile ianuarie – iunie s-au eliberat 13.006 concedii medicale, faţă de 16.282 cât a fost raportat în aceeaşi perioadă a anului trecut“, a precizat Constanţa Coteanu, purtătoarea de cuvânt a CJAS Olt. Lunile cu cele mai multe îmbolnăviri din acest an sunt martie cu peste 2.200 de scutiri medicale şi februarie cu 1.937 concedii de boală raportate. La polul opus se află iunie cu 1.635 de concedii şi ianuarie cu 1.674.
Bolnavii primesc vizite la domiciliu
Potrivit reprezentanţilor CJAS Olt, majoritatea oltenilor care au intrat în concediu medical în prima parte a lui 2011 au suferit de boli obişnuite. Concediile medicale acordate pentru sarcină şi lăuzie ocupă locul doi în top, urmate la mică distanţă de cele pentru urgenţe medico-chirurgicale. De asemenea, s-au mai eliberat concedii medicale pentru îngrijire copil bolnav, tuberculoză sau neoplazii.
Angajaţii care lipsesc de la locul de muncă, invocând motive medicale trebuie să ştie că echipele CJAS Olt