Anders Behring Breivik, suspectul măcelului comis vineri în Norvegia, soldat cu 76 de morţi, potrivit unui nou bilanţ al Poliţiei, a fost pus în detenţie provizorie timp de opt săptămâni, în urma primei sale înfăţişări în faţa judecătorului. În aşteptarea procesului, peste o sută de mii de persoane au participat la Oslo la o ceremonie de omagiu în memoria victimelor.
Aproape un sfert din cei şase sute de mii de locuitori ai Capitalei norvegiene s-au reunit în centrul oraşului Oslo, pentru a aduce un omagiu victimelor atacurilor de vineri din Norvegia.
"Răul poate ucide o persoană, dar nu poate omorî un popor", a declarat premierul Norvegiei, în intervenţia sa. Puţin mai devreme, Jens Stoltenberg recunoscuse că Norvegia se va schimba în urma tragediei din 22 iulie, dar va rămâne ataşată valorilor democraţiei şi deschiderii spre lume. Valori pe care în mod vizibil, Anders Behring Breivik le ignora.
Autorul îşi recunoaşte crimele, după atacurile din Norvegia
În cursul audierii sale în faţa judecătorului, Anders Bhering Breivik a recunoscut că a comis crimele de vineri, dar a refuzat să pledeze vinovăţia. În opinia sa, el dorea astfel să apere Norvegia şi Europa în general de islam şi marxism.
Potrivit unor informaţii poliţieneşti, Breivik care-şi plănuia atacurile încă de acum doi ani, a fost semnalat serviciilor de securitate norvegiene în luna martie după ce cumpărase produse chimice de la o firmă poloneză. Faptul părea însă fără importanţă, estimase atunci Poliţia, abandonând astfel urmărirea suspectului.
Descris de Poliţie drept un fundamentalist creştin, Breivik s-a declarat dispus să-şi petreacă restul vieţii în închisoare. În Norvegia însă pedeapsa maximă este de 21 de ani de închisoare, lege care a provocat luări de poziţie virulente. În urma atacurilor de vineri, pe Internet circulă tot mai multe voci, care ce