Fitch Ratings a anunţat marţi că menţine ratingul pe termen lung al principalelor şase bănci din Grecia la 'B', sub supraveghere cu implicaţii negative, după ce liderii statelor din zona euro au convenit săptămâna trecută un nou plan de aproape 160 miliarde de euro destinat să salveze Grecia de la faliment, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Ratingul pe termen lung al celor şase bănci continuă să reflecte ipoteza Fitch că sprijinul internaţional de la UE şi FMI în ceea ce priveşte cerinţele de lichidităţi ale instituţiilor de creditare din Grecia, recapitalizarea şi refinanţarea vor rămâne neschimbate în timpul derulării planului de restructurare a datoriei Greciei.
Băncile afectate sunt: National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank Ergasias (Eurobank) Alpha Bank (Alpha), Piraeus Bank (Piraeus), Agricultural Bank of Greece (ATEbank) (prezente în România) şi T Bank S.A.
'Fitch înţelege că accesul băncilor elene la lichidităţi, fie prin intermediul Băncii centrale a Greciei sau al BCE se va menţine dacă Grecia este retrogradată la 'Restricted Default' şi aceasta reduce riscul ca instituţiile de creditare să intre în incapacitate de plată', a explicat analistul Fitch, Cristina Torrella. Acesta a apreciat că 'Plasarea sub supraveghere, cu implicaţii negative, reflectă riscurile în cazul în care nu va exista un angajament oficial ferm internaţional pentru a sprijini băncile'.
În acelaşi timp, Fitch a revizuit în scădere ratingul de viabilitate pentru toate cele şase bănci elene, de la 'ccc' la 'f' pentru a reflecta faptul că băncile ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu s-ar fi ajuns la un acord privind salvarea Greciei.
Fitch Ratings a anunţat vineri că va retrograda Greci în categoria 'restricted default', după ce liderii europeni au anunţat un nou plan în valoare de 160 mil