După ce Europa şi-a rezolvat parţial problemele, investitorii şi-au întors privirea către SUA, unde politicienii nu se înţeleg pe tema majorării pragului de îndatorare cu câteva zile înainte de termenul limită după care cea mai mare economie a lumii va intra în incapacitate de plată.
Divergenţele dintre republicani şi democraţi ar putea declanşa peste numai o săptămână, pe 2 august, un default al SUA, eveniment care ar putea produce o catastrofă în sectorul bancar global şi o criză economică mondială, dacă ţinem seama de avertizările preşedintelui SUA Barack Obama, scrie The Guardian.
După ce negocierile au intrat în impas din nou, liderii de la Casa Albă încearcă să îşi asigure creditorii că SUA nu vor intra în incapacitate de plată.
Secretarul de stat Hillary Clinton a reasigurat China, cel mai mare deţinător străin de obligaţiuni americane, că politicienii americani vor reuşi să ajungă la un compromis, potrivit Bloomberg.
De asemenea, secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat că este de neconceput ca Statele Unite să nu îşi respecte obligaţiile de plată şi că are încredere că în Congres se va ajunge la un acord pentru majorarea limitei de îndatorare, notează AFP.
Pragul maxim de îndatorare, în prezent de 14.300 miliarde dolari, a fost atins în luna mai. Trezoreria a avertizat că până pe 2 august guvernul va rămâne fără resurse pentru onorarea unor obligaţii financiare precum plata salariilor angajaţilor la stat sau a dobânzilor obligaţiunilor, ceea ce va afecta imaginea SUA în ochii investitorilor.
Deşi analiştii se aşteaptă la un acord de ultim moment în privinţa plafonului datoriilor, acord care ar îndepărta pe termen scurt SUA de default, sunt şanse reduse ca democraţii şi republicanii, cele două tabere din Congresul american, să ajungă la o înţelegere de durată până la următoarele alegeri din noiem