Peste 13.000 de posesori de certificate de revolutionar primesc lunar 1.770 de lei de persoana, la care se adauga numeroase alte privilegii. Alte cateva mii asteapta sa fie inscrisi pe listele cu cei care beneficiaza de rasplata participarii la evenimentele din decembrie 1989. E firesc sau e doar una din numeroasele anomalii ale societatii romanesti?
Premierul Emil Boc a starnit valuri de proteste dupa ce a anuntat, saptamana trecuta, ca se gandeste sa restranga drepturile materiale acordate revolutionarilor doar la familiile celor care au avut morti si raniti in decembrie 1989.
"Reparatii materiale trebuie asigurate in primul rand acelora care au murit in Revolutie, celor care au raniti in urma Revolutiei si, in functie de resursele pe care bugetul le are in continuare, sa gradam aceste drepturi, dar incepand cu cei care au avut victime sau raniti in familie", a spus Emil Boc, in opinia caruia pentru restul revolutionarilor "20 de ani sunt suficienti", iar Romania trebuie sa reintre "in randul lumii in privinta drepturilor si obligatiilor".
Anuntul facut de premier ii ingrijoreaza pe revolutionarii care risca sa ramana fara privilegii, binemeritate sau dimpotriva.
Legea Recunostintei, legea 341/2004, a fost votata de Parlament in 2005. Pana atunci, in afara ranitilor si a urmasilor eroilor, ceilalti revolutionari nu primisera indemnizatii pentru "contributia lor la evenimentele din decembrie 1989".
Conform datelor oficiale, in prezent, 13.696 de revolutionari primesc lunar 1.770 de lei de persoana. In total, lunar se cheltuiesc de la buget peste 5,7 milioane de euro, iar suma totala se ridica anual la 69,2 milioane de euro, informeaza TVR.
In timp ce personalitati marcante care au participat la acele evenimente nu au dorit sa obtina certificat de revolutionar, la 21 de ani de la Revolutie alte 8