Omagiu marilor oameni ai Franţei
Porţelanul de Sèvres nu mai este la modă, constata dezolat în 1997 Pierre Ennes de la Departamentul de obiecte de artă al Luvrului. „Este înfiorător faptul că francezii nu mai iubesc porţelanul de Sèvres, iar cele mai frumoase colecţii nu mai sunt la noi şi au plecat în străinătate."
Desenatorul Jacques Garcia, care lucrează pe şantierul obiectelor de artă de la Luvru, remarca la rândul său: „Este un domeniu de care se interesează marile muzee, amatorii internaţionali, dar nu este gustul actual al francezilor". Garcia este unul dintre marii colecţionari ai obiectelor de Sèvres şi a repatriat numeroase servicii lucrate sau răspândite după Revoluţia Franceză. Pasiunea lui pentru ceea ce numeşte „marele secol" l-a condus către obiecte de excepţie ale Vechiului Regim, care ornau odinioară încăperile regilor şi ale marilor seniori. În timpul lui Ludovic al XV-lea, porţelanul era la mare preţ, într-o ţară care trăia la umbra porţelanului de Meissen şi a producţiei meşterilor germani. Manufactura de la Vincennes a fost transferată la Sèvres în 1757. Din această cauză, în scurt timp, Versailles s-a umplut de obiecte de porţelan pe care Ludovic al XVI-lea le împrăştia cu dragoste prin toate încăperile. El punea mare preţ pe produsele Manufacturii de la Saint Gobin, pe care o crease chiar în palatul său şi în care prinţi din toată lumea veneau pentru a le admira înainte de a comanda. Toată această istorie l-a pasionat pe Jacques Garcia.
Serviciu cu păsări achiziţionat de la familia Suddel, datat 1792
La Versailles, sub Ludovic al XV-lea, apoi sub Ludovic al XVI-lea, avea loc o dată pe an o expoziţie de vânzare a producţiilor de Sèvres care se ţinea chiar în apartamentele regelui. Se prezentau curtenii pentru a cumpăra aceste obiecte la modă şi bineînţeles pentru a se face remarcaţi de rege prin importanţa achiziţiei lo