Încă un eşec în discuţiile privind deficitul şi plafonul datoriilor în Statele Unite. Preşedintele Barack Obama şi republicanul John Boehner dau vina unul pe altul pentru impasul în care se află SUA în privinţa crizei datoriilor. O eventuală intrare a SUA în incapacitate de plată ar fi un dezastru planetar, spune la RFI profesorul universitar Mircea Coşea.
Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor
Două discursuri succesive, unul de 15 minute, celălalt de cinci, accentuând impresia că după şase luni de negocieri, părţile rămân la fel de inflexibile ca-n prima zi. Din anii 1950, ridicarea plafonului datoriei suverane a fost o operaţiune de rutină, petrecându-se, de pildă, de 18 ori în epoca Reagan şi de şapte ori în perioada Bush Junior, care a preluat un surplus bugetar şi i-a lăsat succesorului său moştenire un deficit record.
Republicanii se ţin pe poziţii
În această rundă şi din motive complexe, republicanii leagă ridicarea plafonului datoriei de reducerea deficitului. Toată lumea e de acord că deficitul trebuie redus. Problema este că acordul în privinţa modalităţilor pare imposibil.
"Astăzi, mulţi republicani din Cameră refuză abordarea echitabilă a reducerii deficitului, o abordare împărtăşită de majoritatea preşedinţilor de la Reagan încoace şi de mulţi democraţi şi republicani din Senat", a reamintit Barack Obama în discursul său către naţiune.
"Preşedintele a declarat deseori că este necesară o abordare echitabilă a chestiunii, ceea ce în Washington înseamnă, noi statul cheltuim mai mult, voi contribuabilii plătiţi mai mult. Ca fost antreprenor, ştiu că mărirea de impozite înseamnă pierderi de locuri de muncă", a replicat preşedintele Camerei, John Boehner.
Soluţii de compromis pentru criza datoriilor
Impasul e real, cum reală e şi speranţa unei soluţii de ultim moment. În Senat circul