La noi, au fost semnalate, anul acesta, de aproape 20 de ori mai multe cazuri de pojar decât în a doua jumătate a anului trecut. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra apariţiei unor focare de rujeolă în Europa, consecinţă a nevaccinării şi a turismului.
21.000 de cazuri de rujeolă (pojar) au fost raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) între ianuarie şi iunie 2011. Cele mai multe au fost semnalate în Franţa (12.699 până la 20 aprilie), în Spania (2.261 de cazuri până la 26 iunie) şi în România (1.619 până la 31 mai). Prin comparaţie, doar 90 de cazuri de rujeolă au fost raportate în ţara noastră în intervalul august-decembrie 2010, potrivit Centrului Naţional pentru Supravegherea Bolilor Comunicabile.
Cele mai multe cazuri, în nord-vestul ţării
Acelaşi raport statistic arată că mai mult de jumătate din românii care au făcut rujeolă anul acesta sunt de etnie rromă. Dintre aceştia, 72% sunt adulţi nevaccinaţi, iar 15% copii cu vârste mai mici de un an. Medicii români au înregistrat doar în luna mai aproape 500 de cazuri de pojar, iar cele mai recente date arată o menţinere a situaţiei, cu 453 în iunie. Majoritatea îmbolnăvirilor din acest an au fost semnalate în judeţele din nord-vestul ţării, la graniţa cu Ungaria. Ţara vecină nu a înregistrat niciun caz de rujeolă. „Vaccinarea antirujeolică se face în masă, în cadrul Programului Naţional de Imunizare, aceste focare pot apărea în mici colectivităţi care nu au trecut prin procesul de vaccinare", ne spune prof. dr. Emanoil Ceauşu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş" din Capitală.
Datorită vaccinării pe scară largă, virusul a fost eradicat în multe ţări europene. Una dintre cauzele estimate de OMS în apariţia acestor focare este turismul. Cei mai expuşi sunt tinerii nevaccinaţi care merg în vacanţă în afara ţării, mai ales pentru concerte sau pe