* primarul Simionescu spune că cifra este foarte mică şi speră ca, odată cu prelungirea termenului până la care se pot încheia poliţele obligatorii pentru locuinţe, brăilenii să se conformeze
Edilul-şef este nemulţumit de gradul de întocmire a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe. Acesta spune că, deşi se aştepta ca până acum brăilenii să încheie asigurările obligatorii în proporţie de măcar 40%, abia s-a ajuns la 15-17%.
Simionescu speră ca odată cu prelungirea termenului până pe 6 august, brăilenii să decidă, totuşi, să îşi facă de bună voie aceste asigurări: "La asigurări stăm foarte prost, chiar dacă, faţă de vecinii noştri, e un pic mai bine. Cifra noastră e undeva la 15 - 17% şi nu e una care să ne ajute foarte tare. Sper ca în perioada asta în care s-a prelungit acţiunea, să se facă şi asigurările cetăţenilor, astfel încât să intrăm cât de cât într-o stare de normalitate. Eu am sperat ca la finalul campaniei să fim la 40%, dar suntem mult prea departe de această cifră", a comentat primarul pe această temă.
Amintim că, până pe 15 iulie, doar 15.000 de brăileni încheiaseră asigurările obligatorii pentru locuinţe, cu mult sub numărul total de gospodării din Brăila, adică aproximativ 79.000 de gospodării. Potrivit datelor prezentate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), judeţele vecine Vrancea şi Buzău stăteau la data respectivă şi mai prost, în sensul că primul avea puţin peste 11.000 de poliţe încheiate, iar Buzăul aproape 12.000. La nivel naţional, PAID, compania care emite poliţele de asigurare obligatorie, încheiase aproximativ 575.000 de poliţe.
Potrivit Legii asigurării obligatorii a locuinţei 260/2008, prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B, iar riscurile pentru care se asigură titularul poliţei privesc cutremurele, inundaţiile şi alunecările