Programata pentru aceasta luna, sedinta consiliului de administratie al BCR in care trebuia sa se discute subiectul listarii bancii a fost amanata pana pe 8 septembrie, potrivit unor surse din piata de capital. Austriecii de la Erste, care controleaza banca si detin cele mai multe locuri in CA-ul BCR, au amanat in repetate randuri sa ia o decizie clara in privinta listarii, iar actionarii SIF-urilor, incep in premiera sa puna presiune pe aceste societati pentru a-si apara drepturile si a forta grupul austriac sa listeze banca.
Ieri seara, un grup de mai multi investitori, printre care fondurile americane de investitii Firebird, au transmis catre cele cinci SIF-uri cereri prin care au solicitat convocarea Adunarilor Generale ale Actionarilor pentru mandatarea conducerilor SIF in vederea initierii tuturor demersurilor legale in vederea listarii actiunilor BCR la Bursa de la Bucuresti. Firebird controleaza cate 0,4-0,7% din actiunile fiecarei SIF, dar potrivit avocatilor de la Dutescu si Asociatii, care prezinta grupul american, si alti actionari au trimis cereri, iar potrivit declaratiilor acestora, s-ar depasi procentul de 5% necesar pentru convocarea AGA.
“Noi vrem sa se transparetizeze discutiile privind listarea BCR. Ideea de listare pare cea mai buna tinand cont de datele publice existente, dar daca ar urma sa se desprinda si alte optiuni mai bune pentru SIF-uri, vrem ca acesta sa fie facute publice”, a declarat Cristian Dutescu, managing partner al societatii de avocatura Dutescu si Asociatii.
SIF-urile sunt cei mai important actionari minoritari ai BCR, controland impreuna peste 30% din actiunile bancii, si ar avea cel mai mult de castigat din listarea bancii deoarece cotarea la Bursa ar creste valoarea activelor nete ale acestora.
Conform contractului de privatizare a BCR, Erste trebuia sa listeze BCR pana in o