Agricultura ar putea putea da un impuls creşterii PIB în acest an, după ce exporturile, care au susţinut până acum majorarea economică, au încetinit. Sursa: AGERPRES
România trebuie să se redefinească din punct de vedere economic şi să găsească noi resorturi de creştere pentru viitor, după ce în ultimii ani s-a concentrat în special pe austeritate.
Aceasta a fost una din temele principale din discuţiile care au avut loc ieri între delegaţia Fondului Monetar Internaţional, preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, reprezen tanţii opoziţiei şi cei ai sindicatelor.
"Una din temele pe care se axează discuţiile Fondului Monetar Internaţional cu guvernanţii, partidele politice şi partenerii este reluarea creşterii economice. Totodată, se discută despre măsurile care pot încuraja creşterea numărului de locuri de muncă", a declarat pentru Evenimentul Zilei Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Soluții pentru redresarea economică
Dacă până acum reprezentanţii FMI se concentrau în discuţiile cu guvernanţii în special pe chestiuni macroeconomice, respectiv atingerea ţintelor de deficit bugetar sau a altor indicatori, atitudinea acestora a început să se schimbe în ultima perioadă.
"Reprezentanţii instituţiei abordează tot mai des probleme de structură" şi se concentrează asupra soluţiilor concrete care ar permite redresarea economică, potrivit lui Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR.
Pentru a avea însă creştere sustenabilă, sistemul trebuie curăţit. Ce înseamnă asta? Referindu-se doar la sectorul sanitar, Traian Băsescu, a vorbit în cadrul discuţiilor cu FMI despre reformă, care trebuie să pornească de la eficientizarea managementului şi care abia apoi trebuie continuată cu stimularea investiţiilor, aşa încât banii să fie cheltuiţi cu folos.
@N_P