A devenit un reflex. Fie că ne doare capul sau spatele, fie că medicul ne anunţă un diagnostic, dăm repede o căutare pe Google pentru a afla informaţii despre simptomul sau boala care ne supără. Potrivit unui sondaj realizat în Franţa şi publicat în exclusivitate de cotidianul Le Monde, peste 60% dintre populaţie consultă frecvent site-urile medicale. Acest obicei este prezent în proporţie şi mai mare (80%) la categoria de vârstă 18-24 de ani. Internetul este utilizat atât pentru a afla informaţii despre sănătate (documentare), cât şi pentru a schimba sfaturi, impresii între utilizatori (forumuri de discuţii).
Studiu
Practica de a consulta Internetul în scop medical – care a debutat la începutul anilor 2000 – modifică raportul dintre medic şi pacient, se arată în articolul din Le Monde. Există pacienţi care se prezintă la ora actuală la medic ca nişte "experţi", în condiţiile în care profesia medicală este din ce în ce mai "debusolată", se subliniază în continuare. Autorităţile franceze au încercat să înţeleagă ce se întâmplă în spaţiul virtual dedicat sănătăţii, pentru a încuraja bunele practici şi a îndemna populaţia la prudenţă în privinţa site-urilor care nu au legătură cu sănătatea publică.
Autorii studiului – sociologii Gerard Dubey şi Sylvie Craipeau – s-au limitat la trei patologii pentru care oamenii consultă frecvent Internetul: cancerul, SIDA şi autismul. Ei au dorit să lămurească următoarele aspecte: dacă informaţiile online despre sănătate sunt credibile, dacă implică riscuri şi care sunt acestea, dacă obiceiul de a afla informaţii medicale de pe Internet creează un nou tip de pacienţi.
Informaţii alarmante
Prima constatare: Internetul reuneşte o imensă masă de informaţii pentru numeroase patologii, pe primul loc fiind cancerul. Despre bolile canceroase se vehiculează cele mai multe informaţii online, explic