Consiliul de Administraţie al "Concefa" Sibiu (simbol COFI) a anunţat intenţia de a majora capitalul social cu 14,2 milioane lei, la 71,1 milioane lei, prin aport în numerar, dar şi prin compensarea cu acţiuni a unor creanţe certe, lichide şi exigibile, deţinute de acţionari asupra societăţii. Acţionarii existenţi vor putea subscrie o acţiune nouă la 4 acţiuni deţinute.
Analiştii "Tradeville" se aşteaptă la o scădere a gradului de îndatorare al "Concefa" Sibiu şi la o îmbunătăţire a indicatorului P/BV (n.r. price to book value - raportul între preţ şi valoarea contabilă), ambele fiind mai mari decât ale sectorului BVB din care societatea face parte, în contextul deciziei companiei să îşi majoreze capitalul social.
La sfârşitul trimestrului întâi, compania avea datorii pe termen scurt de 73,2 milioane lei şi datorii pe termen lung de 69,6 milioane lei.
Potrivit analizei Tradeville, Concefa pare supraevaluată faţă de sectorul său, având în vedere multiplul P/BV. În funcţie de randamentul dividendului şi de indicatorul care măsoară randamentul aşteptat pe unitate de risc (rata Sharpe) perspectiva este neutră, se mai arată în raportul citat. Analiştii spun că deşi rata de îndatorare a companiei este mult pes-te media sectorială, ea produce un efect de levier pozitiv pentru acţionari.
"Efectele negative ale recent anunţate majorări a capitalului social se referă, în special, la scăderea rentabilităţii pentru acţionari (ROE) prin reducerea efectului de levier. Totuşi, este de menţionat că, raportat la sectorul său, Concefa are rate de rentabilitate net superioare pe baza informaţiilor financiare din T1/2010. În acest sens, reducerea ROE nu va afecta poziţia COFI de lider al sectorului imobiliare şi cons-trucţii al BVB", mai precizează analistul Tradeville, Ovidiu Du-mitrescu, autorul raportului.
Domnul Dumitrescu opinează că bugetul anu