Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, au dat semne de revenire în iunie, după mai bine de doi ani şi jumătate de scăderi aproape neîntrerupte, dar au continuat să crească şi cheltuielile cu bunuri şi servicii.
La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 8,08 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fost făcute investiţii de aproape 3 mld. de lei, comparabil cu valoarea din primele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie 2010. Pe un trend ascendent au fost şi cheltuielile cu bunuri şi servicii, care au urcat cu 14,6% faţă de primele şase luni din 2010. În iunie cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 2,7 mld. lei, în creştere cu 36,6%.
FMI a atenţionat recent oficialii de la Bucureşti, după aprobarea la Washington a primei evaluări a noului acord, că este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor de la UE.
Cheltuielile de capital au fost pe o tendinţă descendentă în ultimii doi ani şi jumătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare. Cheltuielile de capital au fost, din păcate, instrumentul prin care s-au ajustat cheltuielile bugetare pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar în ultimii ani.
Cheltuielile totale pentru investiţii, care includ pe lângă cheltuielile de capital şi sumele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şase luni de 14,8 mld. lei, faţă de 11,6 mld. lei în aceaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor. Unele categorii de cheltuieli s-au menţinut însă în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent: