Mihalis Cacoyannis
Funadaţia culturală Cacoyannis a anunţat dispariţia, astăzi, la spitalul Evangélismos, din Atena, a cineastului grec Mihalis Cacoyannis, în vârstă de 89 de ani.
Reputaţia internaţională a regizorului grec a fost consolidată de filmul care a încântat întreaga lume, şi nu numai o generaţie, "Zorba Grecul", distins în 1964 cu trei premii Oscar. Adaptare a romanului semnat de Nikos Kazantzakis, pelicula a avut o distribuţie de primă mână: Anthony Quinn, în rolul titular, Alan Bates, Irène Papas, Lila Kedrova, coloana sonoră originală aparţinându-i unui compozitor celebru al Greciei, Mikis Theodorakis.
Cu doi ani înainte de "Zorba", regizorul fusese distins la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună transpunere cinematografică şi Marele Premiu al Comisiei Superioare Tehnice a cinematografului francez pentru "Electra", după tragedia lui Euripide.
Erudit, cosmopolit, Cacoyannis s-a implicat şi în regia de teatru, punând în scenă la New York "The Devils", de John Whiting, "Romeo şi Julieta" montat la Paris (1968), un musical american bazat pe "Zorba Grecul". A regizat de asemenea spectacole de operă: "Boema", la New York, "La Clemenza di Tito", la Aix-en-Provence, şi "Medeea", la Atena (1995).
A fost scenarist, autor de versuri. În primii patru ani ai carierei de regizor de film a trecut de la comedie la dramă şi la tragedia antică.
Cu studii de actor a debutat în 1947, în rolul Herod din "Salome", de Oscar Wilde, continuând cu "The Fig Tree", "Two Dozen Red Roses", Convertirea Căpitanului Brassbound" şi "Caligula" de Camus.
Anthony Quinn şi Alan Bates în Zorba Grecul
Primul scenariu a fost semnat în 1951, pentru "Our Last Spring", bazat pe un roman de Kosmas Politis, care a fost selectat în 1954 la Festivalul de Film de la Edinburgh.
El i-a dat primul rol pe ecran Melinei Mercouri, în "Stella", femeia cântă