Intrarea in incapacitate de plata sau retrogradarea ratingului Statelor Unite ar reprezenta un "eveniment foarte serios", consecintele urmand a fi resimtite in intreaga lume, a declarat marti Christine Lagarde, directorul general al FMI.
"O intrare in incapacitate de plati ar fi groaznica pentru Statele Unite si pentru economie in ansamblu", a declarat Lagarde.
Ea a solicitat oficialilor SUA sa elaboreze un plan credibil de ajustare fiscala pentru a aborda problema datoriei publice, insa a avertizat ca, pe termen scrut, reducerile bugetare ar putea submina o economie care inregistraza o crestere lenta.
Congresmenii republicani si democrati nu au ajuns inca la un compromis pentru majorarea pragului de indatorare, care se situeaza 14.300 miliarde de dolari, iar presedintele Barack Obama a declarat luni, intr-un discurs adresat natiunii, ca atitudinea republicanilor in dezbaterea privind datoria a condus la un impas "periculos". El s-a aratat convins ca un compromis este inca posibil pentru a evita un blocaj al platilor dupa 2 august.
Daca nu se ajunge la un compromis pana pe data de 2 august, guvernul federal va trebui sa faca alegeri drastice intre plata datoriei si reducerea drastica a cheltuielilor curente, cum ar fi salariile functionarilor publici sau pensiile si ajutoarele pentru cele mai sarace categorii. Intrarea in incapacitate de plata sau retrogradarea ratingului Statelor Unite ar reprezenta un "eveniment foarte serios", consecintele urmand a fi resimtite in intreaga lume, a declarat marti Christine Lagarde, directorul general al FMI.
"O intrare in incapacitate de plati ar fi groaznica pentru Statele Unite si pentru economie in ansamblu", a declarat Lagarde.
Ea a solicitat oficialilor SUA sa elaboreze un plan credibil de ajustare fiscala pentru a aborda problema datoriei publice, insa a averti