Poliția britanică a anunțat că verifică prezumptivele legături ale lui Anders Breivik, suspectat pentru atacurile din Norvegia, de vineri, 22 iulie, cu grupări de extrema dreaptă din Regatul Unit.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Premierul David Cameron a declarat că ia extrem de în serios afirmațiile din manifestul publicat de Breivik înainte de atentate, în care afirmă că a recrutat doi extremiști britanici.
Consiliul Național de Securitate britanic a cerut Poliției și serviciilor de informații să reevalueze pericolul terorist pe care-l prezintă organizațiile de extrema dreaptă.
Până acum însă, potrivit unor surse din Poliție citate de BBC, nu s-au găsit dovezi că Breivik ar fi plănuit atacuri teroriste în Marea Britanie, așa cum rezultă din manifestul său de peste 1.500 de pagini. Anchetă comună între Marea Britanie şi Norvegia
Ministrul de Externe, William Hague, a anunțat că un ofițer superior de Poliție coordonează ancheta cu Poliția norvegiană de la ambasada britanică din Oslo.
"Principala amenințare teroristă în această țară rămâne al-Qaeda sau persoane inspirate de al-Qaeda, dar ceea ce s-a întâmplat e o reamintire a faptului că aceasta nu e singura sursă a atacurilor extremiste violente sau teroriste", a declarat Hague.
Într-un document semnat cu numele său anglicizat – Andrew Berwick – suspectul afirma că printre prietenii de pe pagina sa de Facebook se numărau şase sute de membri ai organizației ultra-naționaliste English Defence League (EDL), afirmație dezmințită însă de EDL.
Blair şi Brown, în vizorul lui Breivik
În manifestul său, Breivik se referea în mod critic la foștii premieri Tony Blair și Gordon Brown, acuzându-i că au transformat Londra într-un centru global al terorismului islamist.
Breivik l-a criticat și pe Prințul moștenitor Charles, pentru patrona