PREMIERĂ Cei aproximativ 1.800 de tineri care susţin azi, testul grilă pentru disciplinele Limba Română, Istorie şi Limba străină, sunt monitorizaţi de camere video. Imaginile de la examen vor fi arhivate şi vor fi păstrate timp de un an. Rectorul Academiei de Poliţie, Ioan Liviu Tăut, spune că vor mai urma şi alte surprize, pe parcursul noului an de învăţământ.
4,3concurenţi pe un loc la Facultatea de Poliţie
Conform datelor furnizate de Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, în urma probelor eliminatorii, au mai rămas în concurs, 1.750 de candidaţi. Aceştia se “luptă” pentru 546 de locuri. Concurenţa cea mai mare este la Facultatea de Poliţie, unde candidează 4,3 pe un loc. La Jandarmerie concurenţa este de 3,9 pe loc, la Poliţia de Frontieră 3,4 pe loc, 2,3 pe loc la Penitenciare şi 2,4 pe un loc la Pompieri.
Cum se desfăşoară examenul filmat
Pe lângă faptul că în fiecare sală de examen candidaţii sunt monitorizaţi de câte cel puţin patru camera de supraveghere, iar supraveghetorii pot vedea orice mişcare pe monitoarele de la catedră. Evaluarea lucrărilor se va face de comisie, într-o locaţie securizată la standarde maxime. Corectarea se va face de faţă cu fiecare candidat în parte. Rezultatele vor fi afişate pe internet şi la Avizierul Academiei, cel târiu miercuri dimineaţă. Proba scrisă este defalcată în trei părţi, anume Limba şi literatura română, Istorie şi Limba străină. Fiecare parte cuprinde zece întrebări, notate cu 0,3 puncte. La final, se acordă un punct din oficiu.
Locul pentru romi de la Poliţia de Frontieră, fără concurenţă
Dintre locurile scoase la concurs, 60 sunt rezervate pentru specializarea "Drept", 203 la specializarea "Ordine şi siguranţă publică", 55 la Pompieri şi 30 la Arhivistică.
Din cele 203 locuri la ordine publică, 15 sunt rezervate pentru cetăţeni români de orig