Radu (UniCredit): Firmele mai au la dispoziţie cel mult 1 mld. euro
Pentru întreprinderile mari şi IMM sunt ultimele şanse de absorbţie din sectorul productiv
Peste două treimi din fondurile structurale destinate sectorului privat au fost deja alocate, firmele mai având la dispoziţie cel mult un miliard de euro, excluzând sumele destinate agriculturii şi dezvoltării rurale, apreciază Marius Radu, coordonator fonduri europene la UniCredit Ţiriac Bank, citat de Mediafax. "Pentru întreprinderile mari şi IMM sunt ultimele şanse de absorbţie din sectorul productiv. (...) În 2012 vor mai fi ceva fonduri reziduale, şi ar mai putea apărea suplimentări sau sume disponibile prin rezilierea unor proiecte, dar nimic sigur. (...) Ca bancă implicată în cofinanţare, este clar că ne ducem spre finanţarea instituţiilor şi entităţilor publice", a explicat Radu.
S-au alocat fonduri structurale postaderare de 19,2 mld. euro
România are alocate fonduri structurale postaderare (exclusiv agricultură) pentru perioada 2007-2013 de 19,2 miliarde euro, din care cel mult o pătrime sunt destinate sectorului privat. El a arătat că din 2,1 miliarde euro fonduri absorbite până la mijlocul acestui an, două treimi sunt sume rambursate pentru proiecte private şi doar o treime către programe dezvoltate de autorităţi publice. "Cred că pe privat ne ducem peste 85% în 2015, ceea ce nu este chiar foarte bine. Un procent mai mic ne va afecta ulterior relaţia cu UE. Este foarte important să putem negocia cu UE şi să luăm o sumă mai mare decât am obţinut în 2007-2013", a completat Radu.
"Avem proiecte suficiente depuse, absorbţia este problema"
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşă a arătat că, în ciuda unei opinii promovate de autorităţi în discursul public "avem proiecte suficiente depuse, absorbţia este problema", datele statist