„Sunt luări de poziţie care cu siguranţă pot fi împărtăşite şi de alţii... Opoziţia faţă de islam este un lucru pe care mulţi în gândim ... Dar asta nu înseamnă că trebuie să arunci bombe de jur împrejur. Mi-e teamă că acest personaj, cu siguranţă exaltat, a fost instrumentalizat. Sunt poziţii care coindcid sută la sută cu poziţiile exprimate de unele mişcări care deja au început să câştige alegerile în Europa. Mişcările care spun astfel de lucuri obţin 20 la sută din voturile a 400 de milioane de locuitori ai Europei. Cel puţin 100 de milioane gândesc aşa."
Acesta nu este un copy-paste după o postare „curajoasă" a vreunui anonim, în josul unuia dintre milioanele de articole publicate în lume, în legătură cu atentatul comis de Anders Breivik, cu al său „Mein Kampf" electronic.
Nu. Citatul de mai sus îi aparţine lui Mario Borghesio, unul dintre liderii Ligii Nordului din Italia, partid care face parte din coaliţia de guvernare. Iar Liga Nordului nu este singurul exemplu de acest fel din Europa. În Olanda, supravieţuirea guvernului conservator depinde de toanele lui Geert Wilders şi ale partidului său de extremă dreapta - şi asta se vede. A fost adoptată o legislaţie a muncii extrem de aspră pentru străini, iar românii şi bulgarii sunt trataţi de parcă nu ar fi cetăţeni ai Uniunii Europene. Guvernul danez, sub presiunea Partidului Poporului, de extremă dreapta, a decis reluarea controalelor la frontieră, suspendând, practic, Acordul Schengen. În Ungaria, o nouă Constituţie, cu aer de secol XIX, arată ca un veritabil „cadou" făcut extremiştilor din Jobbik. În timp ce grupări paramilitare defilează nestigherite în oraşele şi satele ungare. Austria, Finlanda, Suedia, Slovacia, ba chiar şi vecina Bulgarie sunt ţări în care formaţiunile de extremă dreapta au câştigat teren, de mai mult sau mai puţin timp.
Este o doză de pragmatism în această coabitar