SUA au finalizat negocierile cu România privind Etapa a II-a a proiectului american de Abordare Adaptivă în Etape a Apărării Antirachetă în Europa (EPAA) în vederea găzduirii locaţiei unor interceptoare terestre, respectiv rachete de interceptare SM-3, la Deveselu, care vor deveni operaţionale din 2015, a declarat Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor, la cea de-a doua Conferinţă anuală a Agenţiei americane pentru Apărare Antirachetă, desfăşurată în Israel, informează un comunicat de presă de luni al Departamentului de Stat al SUA.
''Pentru Etapa a 2-a EPAA, am finalizat negocierile cu România pentru a găzdui locaţia unui interceptor american terestru antirachetă SM-3, la 4 mai 2011, şi ne aşteptăm să semnăm acordul ulterior în acest an. SUA şi România au selectat de comun acord baza aeriană de la Deveselu, în apropiere de Caracal, în România. Desfăşurarea în România este anticipată pentru a surveni în cadrul de timp 2015'', a declarat Rose.
Discursul lui Rose s-a focalizat pe trei domenii: o reflecţie asupra abordării de către SUA a apărării antirachetă şi a ameninţărilor cu care se confruntă America şi aliaţii ei; modul în care SUA şi-au îndeplinit angajamentele asumate privind noua strategie de apărare antirachetă, în special în ceea ce priveşte eforturile în Europa; angajamentul administraţiei Obama de a coopera în continuare în domeniul apărării antirachetă cu Israelul.
Rose a ţinut să sublinieze că preşedintele Obama a făcut din cooperarea internaţională în domeniul apărării antirachetă o prioritate-cheie a administraţiei sale. Recunoscând că fiecare regiune are cerinţe de descurajare şi apărare unice din cauza diferenţelor geografice, istorice şi în materie de relaţii, SUA urmăresc o abordare de tipul regiune-cu-regiune, bazată pe trei principii: descurajarea adversarilo