România se află pe ultimele locuri din Europa în privinţa numărului donatorilor de organe, cu numai un donator la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 20 la un milion de locuitori, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR), potrivit NewsIn.
"În ultima perioadă, în presă au apărut tot felul de informaţii privind răpirea de persoane pentru prelevarea de ogane, respectiv de implicare a unor cadre medicale în astfel de activităţi. Aceste informaţii nu fac decât să spulbere speranţele unor pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant, dar duce şi la formarea unei imagini negative în rândul cetăţenilor", a declarat prim-vicepreşedintele ATR, Gheorghe Tache.
În opinia reprezentanţilor ATR, este foarte important, în acest context, ca populaţia să conştientizeze rolul transplatului şi importanţa donării de organe. "Organele unei singure persoane aflate în moarte clinică pot salva şase vieţi", au precizat reprezentanţii ATR.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii şi făcute publice de ATR, în România sunt în prezent peste 2.400 de persoane care aşteaptă un transplant renal, cardiac sau hepatic. Programul Naţional pentru Transplant de Organe şi Ţesuturi, avizat de Ministerul Sănătăţii avizat pentru 2011, prevede să fie efectuate 272 de transplanturi de rinichi, 60 de ficat , 16 de cord şi aproximativ 200 de transplanturi de măduvă.
Aceleasi date mai arată că, în prezent, în sistemul de dializă sunt peste 9.000 de pacienţi, iar Ministerul Sănătăţii şi-a propus pentru 2011-2012 să deconteze dializa pentru 9.511 pacienţi, dintre care peste jumătate au indicaţie de transplant.
România se află pe ultimele locuri din Europa în privinţa numărului donatorilor de organe, cu numai un donator la un milion de locuitori, faţă de media europeană de 20 la un milion de locuito