Parisul şi Roma au încălcat „spiritul spaţiului Schengen“, dar nu pot fi sancţionate pentru asta, spune comisarul european pentru Afaceri interne, Cecilia Malmström. Comisia Europeană formulează un răspuns, la trei luni de la decizia Franţei şi Italiei de a relua controalele la frontiera comună.
Cecilia Malmström, comisarul european pentru Afaceri interne, a anunţat rezultatul analizei măsurilor impuse în aprilie de Italia şi Franţa la graniţele interne ale UE sub presiunea imigranţilor din nordul Africii. Deşi cele două ţări au acţionat în conformitate cu legea comunitară, Comisia neputând să le sancţioneze printr-o procedură de infringement, comisarul Malmström a atras atenţia acestora că atitudinea lor este „împotriva spiritului Schengen".
Declaraţia lui Malmström urmează unei analize detaliate a controalelor impuse de Franţa şi a măsurilor de liberalizare a circulaţiei pentru tunisienii sosiţi ilegal în Lampedusa, în urma revoluţiei din ţara lor. „Dacă privim situaţia dintr-un punct de vedere formal, oficial, putem spune că paşii luaţi de autorităţile franceze şi italiene se încadrează în regulile UE", a spus Malmström.
„Cu toate acestea, regret că trebuie să spun acest lucru, dar acţiunile lor nu au respectat spiritul regulilor Schengen," a mai spus comisarul. Regulile Schengen nu prevăd, momentan, în ce condiţii se pot reintroduce controale la graniţă, dar Malmström a sugerat că, în astfel de situaţii, statele membre trebuie să respecte principiile UE. Noile reguli din cadrul pachetului „Europa fără Frontiere", propuse de Comisia Europeană şi adoptate de Parlamentul European, prevăd condiţii clare în care se poate ajunge la suspendarea clauzelor Schengen. Controalele la frontiere pot fi reintroduse numai în situaţii speciale, bine motivate, şi pentru perioade de timp limitate. Pachetul de reformă a Spaţiului Schengen, care cuprinde şi măs