Hidroelectrica, producătorul celei mai ieftine energii, a renunţat anul trecut la câştiguri de peste 90 mil. euro comercializând electricitatea direct şi nu prin bursă.
După un deceniu de secret în ceea ce priveşte contractele directe ale Hidroelectrica, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar în toate "perlele energetice" din sistemul românesc, a scos la iveală situaţiile financiare şi rapoartele administratorilor pentru cele mai mari 20 de companii pe care le are în portofoliu printre care se numără Hidroelectrica, Romgaz sau Nuclearelectrica.
Informarea publicului privind rezultatele financiare ale acestor companii nu a fost niciodată o prioritate pe lista Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al acestor firme strategice, spre deosebire de companiile care sunt listate la Bursă şi care trimestrial explică evoluţia principalilor indicatori financiari.
Printre cele mai interesante date publicate în legătură cu activitatea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi cea mai valoroasă companie controlată de stat, sunt cele legate de contractele directe de vânzare a energiei în 2010. Astfel, compania a renunţat anul trecut la un câştig de peste 90 mil. euro prin faptul că a ales să-şi vândă energia prin contracte directe şi nu pe bursa de energie OPCOM. "Întotdeauna rapoartele administratorilor au fost puse la dispoziţia organelor abilitate. Dacă Fondul Proprietatea a luat decizia de a publica aceste date confidenţiale, atunci trebuie să-şi asume şi răspunderea juridică pentru această decizie", spune Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica. Potrivit acestuia, câştigul de 90 mil. euro la care Hidroelectrica a renunţat este unul ipotetic.
"Ar fi fost ideal să putem obţine preţul maxim, dar ştiţi şi dumneavoastră foarte bine că aceste contracte au