Anders Behring Breivik, barbatul de 32 de ani care zguduit vineri Norvegia cu cele doua atentate sangeroase pe care le-a pus la cale, a comparut ieri in fata tribunalului din Oslo. Desi a cerut sa aiba o audiere publica, autoritatile norvegiene au decis ca aceasta sa se desfasoare cu usile inchise. Atacurile cu masina-capacana din centrul capitalei norvegiene si de pe insula Utoeya, unde avea loc scoala de vara a tineretului laburist, au demonstrat ca sistemul juridic norvegian pur si simplu nu are pedepse pentru asemenea atrocitati, sentinta maxima pe care ar putea sa o primeasca Breivik fiind de 21 de ani.
Mai mult decat atat, monstrul din Norvegia are toate sansele sa fie un om liber dupa 14 ani si chiar sa fie eliberat pentru buna purtare pe timpul weekendurilor dupa numai sapte ani. In timp ce criminalul norvegian era audiat pentru prima oara, marturiile supravietuitorilor au reliefat o noua dimensiune a cruzimii acestui om. Potrivit celor care au scapat de sub ploaia lui de gloante, multi dintre ei prefacandu-se ca sunt morti, Anders Behring Breivik era cutremurator de calm si meticulos in timpul masacrului de pe insula Utoeya. Norvegianul era atent sa verifice fiecare cadavru si, cand a vazut ca tinerii laburisti au reusit sa se ascunda, i-a pacalit sa iasa la vedere spunandu-le ca face parte din echipa antitero si ca a venit sa-i salveze, dar in realitate i-a luat iar la tinta.
Masacrul de pe insula Utoeya a îndoliat şI casa regală norvegiană. Fratele vitreg al prinţesei Mette-Marit figurează printre cele 86 de persoane ucise pe insulă. Trond Berntsen, în vârstă de 51 de ani, poliţist de profesie, şi-a pus fiul la adăpost, dar a fost ucis în timp ce încerca să-l oprească pe Anders Behring Breivik. Potrivit mai multor ziare norvegiene, Trond Bernsten se afla la Utoeya în calitate de gardă privată, care