România ar putea beneficia de mai multe fonduri nerambursabile pentru agricultură, prin noul buget propus recent de Bruxelles, spune comisarul european, Dacian Cioloș.
Țara noastră poate fi unul dintre câștigătorii negocierilor de până acum pentru proiecția financiară 2014-2020, dacă va demonstra că poate utiliza eficient banii. "În momentul de față nu putem calcula cu creionul pe hârtie care ar putea fi sumele ce vor fi alocate României. Dacă propunerea de buget a Comisiei Europene (CE) va trece, este foarte posibil ca fermierii români să primească mai mulți bani atât în ceea ce privește plățile directe, cât și pentru politică de dezvoltare rurală. La capitolul politica de coeziune, situația este mai nuanțată", spune Leonard Orban, consilier prezidențial pentru probleme de afaceri europene și fost comisar european.
La rândul său, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, susține că, deși în perioada următoare nu se va ajunge la o egalizare a subvențiilor fermierilor români cu cele ale agricultorilor din vechile state ale UE, Comisia Europeană caută diferite soluții. "Încercăm să identificăm mecanisme pentru a flexibiliza accesarea fondurilor, astfel încât fermierii să fie mai puțin afectați de aceste diferențe", explică Cioloș.
De exemplu, pentru unele state, cum ar fi România, achiziționarea de utilaje și echipamente agricole este la fel de importantă ca și subvențiile. Fără aceste investiții, produsele agricole din țara noastră ar fi supuse unor presiuni concurențiale mari din partea celor provenind din statele care deja au o agricultură modernă. "De aceea vom încerca să asigurăm fermierilor acces mai ușor la aceste fonduri, fie prin creșterea cofinanțării de la bugetul UE, fie prin alocări bugetare mai mari pentru aceste tipuri de proiecte", argumentează comisarul european pentru agricultură.
@N_P